Ошо за творческия човек

osho4105

„Обичай това, което правиш. Бъди медитативен, когато го правиш – каквото и да е то! – без значение какво е то. Тогава ще разбереш, че дори и чистенето може да бъде творчество.“

Вижте какви прекрасни думи от Ошо за творческият човек и творчеството, за всеки човек:

„Първото нещо, което трябва да се помни, е следното: недей да ограничаваш творчеството до нещо конкретно. Човекът е този, който е творчески – а ако един човек е творчески, тогава каквото и да прави той, дори и когато върви, ти можеш да видиш в походката му творчество. Дори и когато седи в тишина и не прави нищо – дори и неправенето ще бъде творчески акт. Веднъж щом разбереш това – че ти, човекът, си този, който е творчески или нетворчески – тогава проблемът с това, че се чувстваш нетворчески, ще изчезне.

Не всеки може да бъде художник – пък няма и нужда. Ако всеки стане художник, светът ще стане много грозен, ще е трудно да се живее! Не всеки може да бъде танцьор, а и няма нужда. Но всеки може да е творец.

Каквото и да вършиш, ако го правиш с радост, ако го правиш с любов, ако твоето действие, когато го правиш, е не единствено най-икономичното, тогава то ще е творчество. Ако поради това нещо вътре в теб израства, ако то те прави да израснеш, значи то е духовно, творческо, божествено.

Обичай това, което правиш. Бъди медитативен, когато го правиш – каквото и да е то! – без значение какво е то. Тогава ще разбереш, че дори и чистенето може да бъде творчество. И то с каква любов! Вътрешно направо пееш и танцуваш. Ако чистиш пода с такава любов, ти си направил една невидима картина. Ти си изживял този момент в такава наслада, че той ти е дал някакво вътрешно израстване. След един творчески акт ти не можеш да останеш същият.

Творчество означава да обичаш това, което правиш – да му се наслаждаваш, да го празнуваш! Може и никой да не разбере за него – кой ще вземе да те хвали за това, че си почистил пода? Историята въобще няма да го забележи, вестниците няма да ти публикуват името и снимката – но това няма значение. Ти си се насладил на това. Ценността му е вътрешно присъща.

Така че ако търсиш слава, че след това да се смяташ за творчески човек – ако станеш известен като Пикасо и тогава да се мислиш за творец – тогава ще пропуснеш. Тогава всъщност изобщо няма да си творчески човек, а ще си амбициозен, ще си политик. Ако славата се случи, добре. Ако не се случи, пак добре. Тя не трябва да е цел. Това, за което трябва да те е грижа, е да се наслаждаваш на всичко, което правиш. То да е твоята любовна връзка.

Ако твоето действие е твоя любов, тогава то става творческо. Допирът на любовта и насладата превръща малките неща във велики.

Творческото действие увеличава красотата в света, то дава нещо на света, а никога не отнема. Когато творческият човек дойде в света, той увеличава красотата – тук песен, там картина. Той кара света да танцува по-добре, да се радва по-добре, да обича по-добре, да медитира по-добре. Когато той напуска този свят, оставя след себе-си един по-добър свят. Може и никой да не го познава, може някой да го познава, но не в това е въпросът – той обаче оставя света като по-добър и с огромно удовлетворение, че животът му е имал някаква вътрешно присъща ценност.

Бъди човек, който дава. Споделяй всичко, което имаш! И помни: аз не правя никакво разграничение между малки и големи неща. Ако можеш да се усмихнеш с цяло сърце, да подържиш някому ръката и да се усмихнеш, това е творчески акт, един велик творчески акт. Просто прегърни някого до сърцето си и това е творчество. Достатъчно е да погледнеш някого с любящи очи… просто един любящ поглед може да промени целия свят на един човек.“

One response to “Ошо за творческия човек

  1. Много точно го е казал. Разбрах го. Няма значение кой какво ще каже и какво ще оцени, важното е на теб да ти е добре и да правиш всичко за свое удоволствие първо. Ошо ми харесва все повече. Всъщност хората усещат енергията, която си вложил в творчеството. 🙂 Всеки може да коментира какво е разбрал от цитата и какво му е харесало. Ошо се разбира само от живота, от преживяното и неговите думи са като потвърждние на това, което вече е вътре в теб.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s